לחץ כדי לסגור את החיפוש

מאגר השמות

חפש שמות לפי אות

אילנה

אילנה – פירוש השם:צורת הנקבה של 'אילן'.
האילן הוא שם נוסף לעץ המקבל מקום של כבוד במסורת היהודית. האילן זוכה ליום משלו במעגל השנה. ט"ו בשבט הוא ראש השנה לאילנות, הנחשב ליום חג, וליום הולדתו של האילן, בו נוטעים אילנות ומדגישים את שמירת הטבע (למועד זה יש גם השלכות הלכתיות שונות על כשרות פרות העצים).

ליחס זה לטבע יסודות איתנים במקורות היהודיים: לפי פרק ב' בספר בראשית, תפקידו של האדם הראשון בגן העדן הוא:

"לְעָבְדָהּ וּלְשָׁמְרָהּ" (בראשית ב' 15).

כלומר, לשמור על הגן ולטפח את הטבע שבו. אסור לו לפגוע בטבע ומותר לו להנות מרוב פרות הגן. גם בהמשך התורה מודגש כבודו של האילן, ובעיקר של עצי הפרי, וכך למשל נאסר על עקירתם של עצי פרי, אפילו בשעת מלחמה ומצור, כחלק מן הצו המוסרי התורני:

"כִּי תָצוּר אֶל עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ, לֹא תַשְׁחִית אֶת עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל, וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת" (דברים כ' 19).

והסיבה להוראה מוסרית זו היא כי העץ מושווה לאדם:

"כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה" (שם),

והיחס אליו בהתאם.
החובה לשמור על האילנות ועל הטבע מודגשת אף במדרש: "בשעה שברא הקב"ה את האדם הראשון, נטלו וחזרו לפני כל אילני גן עדן ואמר לו: ראה מעשי כמה משובחים המה! וכל מה שבראתי, בשבילך בראתי. תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי שאם תקלקל אין שיתקן אחריך" [קהלת רבה ט].

במקורות המדרשיים בתלמוד הבבלי מוצג משל יפה על אילנות ואנשים מפיו של אדם הנפרד מחברו בדרך, והחבר מבקש את ברכתו, וזוהי תשובתו:
"אמשול לך משל למה הדבר דומה – לאדם שהיה הולך במדבר והיה רעב ועיף וצמא, ומצא אילן שפירותיו מתוקים וצילו נאה ואמת המים עוברת תחתיו. אכל מפירותיו, ושתה ממימיו וישב בצילו. וכשביקש לילך, אמר: 'אילן, אילן, במה אברכך? אם אומר לך שיהיו פירותיך מתוקים – הרי פירותיך [כבר] מתוקים, שיהיה צילך נאה – הרי צילך [כבר] נאה, שתהא אמת המים עוברת תחתיך – הרי אמת המים [כבר] עוברת תחתיך. אלא, יהי רצון שכל נטיעות שנוטעים ממך יהיו כמותך" (תלמוד בבלי, מסכת תענית, דף ה' עמוד ב').

הורים שבנם נולד בחודש שבט יוכלו לבחור בשם אילן לבנם, סמל לפריחה וללבלוב המתחילים בטבע בתקופה זו של השנה. מאותה הסיבה יוכלו ההורים לבחור שם זה לבן שנולד ביום שלישי בשבוע, היום בו על-פי המסורת נבראו העצים בששת ימי הבריאה.

השם 'אילנה' מתאים גם לעברות השמות הלועזיים 'לנה', 'ילנה' ו'הלנה'.

מעוניינים לתמוך בעתים?

תרומה להמשך פעילות העמותה
contact