לחץ כדי לסגור את החיפוש

מאגר השמות

חפש שמות לפי אות

שיר

שיר הוא יצירה מילולית מוזיקלית, וסוג של כתיבה ספרותית הכתובה באופן פיוטי ובמשקל מסוים.

כתיבת שירים מלווה את האדם משחר התרבות האנושית. כבר בתקופות קדומות ביותר נכתבו שירים בנושאים מגוונים: שבח והלל לאדם, למעשה או לאירוע מיוחד, או כדרך לומר דברי שבח ותהילה לאל. כמו כן נכתבו שירים המתארים מאורעות היסטוריים או אנשים מיוחדים וחשובים, וכן שירי עידוד והגברת הרגש לקראת מאורעות דתיים וטקסים (חג, תפילה, קורבן וכד') או מלחמה. בעבר נכתבו שירים על-פי כללים ברורים ואומנותו של המשורר הייתה בהצלחתו לשמור על הכללים ובכל זאת ליצור יצירה מקורית. בשירים מודרניים כללי הכתיבה גמישים הרבה יותר.

המילה 'שיר' מופיעה רבות בתנ"ך, לא כשמה של דמות מקראית, אלא כדרך לתאר שירוֹת שנשמעו מפי אנשים מישראל בסיטואציות שונות.
המדרש מספר כי "עשר שירות הן" בתנ"ך, ובנוסף "ולא ישראל בלבד אמרו שירה לפני המקום אלא אף מלאכי השרת…" (מדרש מכילתא דרבי ישמעאל, בשלח, פרשה א).
השירה המוכרת ביותר היא 'שירת הים' – השירה ששרו בני ישראל לאחר חציית ים סוף, כהודיה לאל על ההצלה וכחגיגת השחרור ממצרים. ראשית השירה במלים הבאות:

"אָז יָשִׁיר מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת לאדוני וַיֹּאמְרוּ לֵאמֹר אָשִׁירָה לַאדוני כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם…" (שמות ט"ו, 1 ואילך).

שירת הים נאמרת בכל יום בתפילת שחרית. כמו כן, אירוע קריאת שירת הים נערך באופן חגיגי מדי שנה בבתי הכנסת, כשמגיעים בקריאת התורה לפרשת השבוע 'בשלח'. על שם אירוע זה נקראת השבת כולה 'שבת שירה'.
שירות נוספות המופיעות במקרא הן 'שירת הבאר' (במדבר כ"א), 'שירת האזינו' (דברים ל"ב) ושירת דבורה (שופטים ה').

דוד המלך, משורר תהלים, ראה בשירים ובמזמורים את הדרך הטובה ביותר לביטוי רגשותיו ולהודיה לאל. דוד מכריז על בחירתו בשיר דווקא:

"וַיִּתֵּן בְּפִי שִׁיר חָדָשׁ תְּהִלָּה לֵאלֹהֵינוּ יִרְאוּ רַבִּים וְיִירָאוּ וְיִבְטְחוּ בַּה'" (תהלים מ', 4) או "אֱלֹהִים, שִׁיר חָדָשׁ אָשִׁירָה לָּךְ, בְּנֵבֶל עָשׂוֹר אֲזַמְּרָה לָּךְ" (תהלים קמ"ד, 9).

ואכן, מזמורי תהלים מלאים בשירים מסוגים רבים. המזמור "שיר למעלות" (תהלים קכ"א) הוא ידוע במיוחד:

"שִׁיר לַמַּעֲלוֹת אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים מֵאַיִן יָבֹא עֶזְרִי
עֶזְרִי מֵעִם ה' עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ
אַל יִתֵּן לַמּוֹט רַגְלֶךָ אַל יָנוּם שֹׁמְרֶךָ
הִנֵּה לֹא יָנוּם וְלֹא יִישָׁן שׁוֹמֵר יִשְׂרָאֵל
ה' שֹׁמְרֶךָ ה' צִלְּךָ עַל יַד יְמִינֶךָ
יוֹמָם הַשֶּׁמֶשׁ לֹא יַכֶּכָּה וְיָרֵחַ בַּלָּיְלָה
ה' יִשְׁמָרְךָ מִכָּל רָע יִשְׁמֹר אֶת נַפְשֶׁךָ
ה' יִשְׁמָר צֵאתְךָ וּבוֹאֶךָ מֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם."

מגילת "שיר השירים" היא הראשונה בקובץ חמש מגילות שבתנ"ך, והיא מיוחסת לשלמה המלך. תוכנה שירי אהבה וידידות בין הרעיה ובין אהובה. במסורת חז"ל נתפרשו שירים אלה באופן אלגורי, כמשל ליחסי האהבה שבין האלוהים לעם ישראל.

מעוניינים לתמוך בעתים?

תרומה להמשך פעילות העמותה
contact